Harrastus liima
Harrasteliimoja ja liimoja usealla eri lajikkeella . Kiinnostuneille yritämme alla selvittää, mikä on kumpi ja mihin eri muunnelmia voidaan käyttää.
Kuivaus - kontaktiliima jne
Liima koostuu sideaineesta ja liuottimesta. Kun liuotin, joka voi olla mitä tahansa vedestä asetoniin tai bensiiniin, on haihtunut, sideaine - liima - kiinnittyy. Kuivuva harrastusliima on luultavasti yleisin tyyppi. Tämä sisältää muun muassa kaikki liimapuikkomme , puuliimat , kaikki lasten liimat ja jotkut yleisliimat . Kuivuva liima voidaan usein liuottaa uudelleen, joskus veteen, mutta useammin liuottimiin.
Kontaktiliima ei kuulu mihinkään erikoisluokkaan, mutta liiman käyttö on sama laadusta riippumatta. Kontaktiliimaa käytetään, kun kaksi pintaa liitetään yhteen, molemmat pinnat pinnoitetaan liimalla ja puristetaan sitten yhteen (yleensä liiman on ehtinyt kuivua ennen yhteenpuristamista). Yksi ensimmäisistä kehitetyistä kontaktiliimoista oli polkupyörän letkujen ja muuntyyppisten kumirenkaiden korjaamiseen tarkoitettua tyyppiä. Kuivattavia lajikkeita käytetään laajasti myös muun muassa paperiin, puuhun ja tekstiileihin.
Kovetus (syanoakrylaatti- ja epoksipohjainen)
Lämpökovettuvia liimoja on saatavana ns. yksi- ja kaksikomponenttiliimoina (molemmat esimerkkejä lämpökovettuvista muoveista) . Toisin kuin yllä mainitut tyypit, nämä ovat periaatteessa aina öljy/polymeeripohjaisia eivätkä vain kuivu vaan kovettuvat muuttamalla aineen (liiman) kemiallisia ominaisuuksia. Yksikomponenttiliimoissa voi kovettua, kun se kuivuu tai joutuu kosketuksiin UV-valon kanssa. Kaksikomponenttiliimoissa kovettuminen tapahtuu lisäämällä toista kemikaalia (sekakomponentteja ei voi säilyttää ilmatiiviissä astiassa, ne kovettuvat silti). Molemmissa tapauksissa aineen kemiallinen rakenne muuttuu ja muodostaa vahvoja polymeerisidoksia, joita ei periaatteessa voida sulattaa tai liueta uudelleen. Kovettimet toimivat erittäin hyvin useimmilla kuivilla ja kovilla pinnoilla; metallia, kovaa muovia, keramiikkaa.
kuumasulate (termoplastinen)
Kuumaliimat koostuvat yleensä kestomuoveista, eli muoveista, jotka voidaan sulattaa ja sulattaa uudelleen ilman, että niiden kemialliset ominaisuudet merkittävästi muuttuvat. Löydät ja luet lisää tämän tyyppisistä liimatyypeistä sulateliimat ja liimapistoolit -kategoriassa .
Liimaa?
Historiallisesti liiman ja liiman välillä on eroja. Perinteisesti liimatuotteet ja maalisideaineet valmistettiin eläinperäisistä sivutuotteista tai tähteistä. Tuotanto tapahtui sitten keittämällä kalannahkoja, muita eläinten nahkoja tai tai luista jäljellä olevasta teurastusjätteestä. Luuliimaa käytetään edelleen paikoin ja ennen kaikkea puuteollisuudessa.
Liimoja on historiallisesti valmistettu suunnilleen samalla tavalla, mutta kokonaan kasviperäisistä aineista (kasvitärkkelyksestä), myöhemmin myös kemiallisista öljypohjaisista raaka-aineista. Varhaiset tapettipastat koostuivat lähes yksinomaan perunatärkkelyksestä (perunajauho). Liimoja voidaan valmistaa myös molempien yhdistelmästä. Kaseiiniliima valmistetaan tärkkelysliiman ja kaseiinin seoksesta. Kaseiini on maitoproteiini ja siitä tehdään edelleen joitain liimoja, joita sitten käytetään esimerkiksi sideaineena temperamaaleissa .
Eri harrasteliimojen merkityserot ovat kuitenkin vähentyneet ja lähes kaikki liimat ovat nykyään liimoja.